Nieuwsbrief 7

Nieuws

okt 07

Lied van de week

Groep 3 t/m 5: Als je bidt zal Hij je geven
Groep 6 t/m 8: Gez 427:1

Voetballen tijdens overblijven

De leerlingen van groep 1 t/m 4 mogen niet voetballen op het schoolplein tijdens het overblijven. De leerlingen van groep 5 t/m 8 kunnen naar de voetbalkooi om te voetballen.

Maandviering

Volgens de jaarkalender zou groep 1 op vrijdag 17 oktober de maandviering verzorgen. Deze viering is verzet naar vrijdag 17 april 2015. Op vrijdag 31 oktober zullen de leerlingen van groep 5b/6 de maandviering verzorgen.

Kinderboekenweek

Afgelopen week is er heel veel aandacht besteed aan de Kinderboekenweek. De Kinderboekenweek is vorige week donderdag feestelijk geopend door de wethouder, er zijn ballonnen opgelaten en er is gedanst op het plein. In de middag was er een theatervoorstelling. Opa’s en oma’s hebben voorgelezen in de groepen en de ouderraad heeft op maandag voor een heerlijke traktatie gezorgd. Vanmiddag zal de Kinderboekenweek afgesloten worden. Op de website vindt u foto’s van diverse activiteiten. Iedereen die meegewerkt heeft om er een bijzondere week van te maken, bedankt voor uw bijdrage.

Groep 7 bezoekt Beeld en Geluid

Op dinsdag 7 oktober is groep 7 naar het museum Beeld en Geluid in Hilversum geweest. Deze excursie werd ons aangeboden door GiessenlandenNet. Dit i.v.m. promotie voor glasvezel in gemeente Giessenlanden. We werken steeds meer met internet, dat gaat nu via een koperen kabel, maar…. de huidige koperen kabel is technisch niet meer zo goed en hij is overvol. Glasvezel is sneller, geeft geen storingen en kan niet vol raken. Hierover hebben we in de klas gesproken en met elkaar nagedacht over waarom media zo belangrijk is. Wij hebben bij Beeld en Geluid de snelle ontwikkeling van media gezien en dit gaat natuurlijk nog steeds verder. We hebben genoten van al de interactieve activiteiten, het was een zeer geslaagde dag. Ook mochten Manouk en Jan-Willem in een aparte ruimte skypen met mensen uit WoZoCo in Hoornaar, zo konden ze hen rechtstreeks vertellen wat ze bij het museum hadden gedaan. Want media is voor jong en oud interessant! We kijken terug op een leerzame, leuke dag en willen GiessenlandenNet hiervoor bedanken!
Voor meer foto’s zie de fotoalbum op de website.

Vacature(s) Medezeggenschapsraad

MEE BESLISSEN OVER DE SCHOOL EN HET BELEID?
In de MR van onze school is een vacature voor de oudergeleding ontstaan!
De oudergeleding van onze MR bestond afgelopen jaar uit Marjan den Toom en Judith Schut. Marjan stopt als er een opvolger is en Judith aan het eind van dit schooljaar, waardoor we op zoek zijn naar twee nieuwe ouders. Graag horen we wie zich daarvoor kandidaat wil stellen. Dat kan iedereen zijn die ouder is van één of meerdere kinderen op school en die de grondslag van de school respecteert en zich wil inzetten de identiteit van de school te bewaken en bewaren.
Opgeven bij Juf Inge Aanen (ingeaanen@hotmail.com) of Judith Schut (judge@solcon.nl) Uiteraard kun je daar ook voor info terecht.
Kandidaten kunnen zich tot 30 oktober aanmelden. 31 oktober zullen de kandidaten in de nieuwsbrief genoemd worden, waarna er gestemd kan worden tot 14 november

Artikel Leesopvoeding ouders

In het kader van de Kinderboekenweek willen we u onderstaand artikel niet onthouden:

Leesopvoeding ouders
Kinderen van ouders die vaak lezen, voorlezen en een volle boekenkast hebben, lezen zelf vaker, zijn leesvaardiger en schoppen het verder in het onderwijs. Met name hoger opgeleide ouders investeren in de leesopvoeding. Als kinderen ouder worden, neemt de invloed van hun ouders af.

(Voor)leesgedrag

Het leesklimaat thuis is van grote waarde. Ouders houden hun kinderen met hun eigen leesgedrag een spiegel voor. Ze geven niet alleen een voorbeeld door zelf te lezen, maar kunnen ook directe begeleiding bieden. Ouders die hun kinderen voorlezen en met hen praten en discussiëren over boeken, stimuleren blijvend hun leesplezier. Hun kinderen lezen daardoor op volwassen leeftijd niet alleen meer detectives en romantische fictie, maar ook Nederlandstalige en vertaalde literatuur (Notten, 2011).

Vooral het vaderlijk leesvoorbeeld blijkt van belang. 7- tot 15-jarigen die hun vader met een boek zien, lezen zelf ook vaker boeken. Juist omdat vaders over het algemeen minder fervente lezers zijn, maakt het mogelijk meer indruk als ze dit wel doen (Huysmans, 2013). Een andere verklaring is dat lezende vaders het imago van lezen als ‘meisjes’-activiteit ten positieve veranderen. Zij zijn met name een voorbeeld voor hun zoons, terwijl meisjes juist meer lezen als ze een fervent lezende moeder hebben (Mullan, 2010).

De directe begeleiding begint met voorlezen. 10- tot 19-jarigen die op jonge leeftijd door hun ouders zijn voorgelezen, vinden lezen leuker. Bovendien lezen voorgelezen kinderen vaker zelf en lopen ze een minder diepe leesdip op in hun puberteit. De kloof met niet-voorgelezenen is voor jongens groter dan voor meisjes – met name voor hen is voorlezen nuttig (Stiftung Lesen, 2011). Ook doen ouders er goed aan om met hun kinderen te praten over boeken, hen boeken cadeau te geven en met hen naar de boekhandel en de bibliotheek te gaan. Al deze activiteiten stimuleren het leesgedrag (Huysmans, 2013).

Het gehele artikel kunt u lezen via http://www.leesmonitor.nu/leesopvoeding-ouders

Naschoolse activiteit van Workshops 4 Kids

Beste jongens en meisjes (ouder(s)/verzorger(s) van OBS Klim-op en CBS Samen op Weg,

Het afgelopen schooljaar hebben de kinderen van OBS Klim-op al kennis kunnen maken met de naschoolse activiteiten van Workshops 4 Kids.
Dit schooljaar komt juf Anita ook weer op school langs met een nieuw aanbod creatieve workshops en kunnen de leerlingen van CBS Samen op Weg zich ook inschrijven.
LETTERBAKHUISJES PIMPEN MET PAPIER, STOF EN FOAMKLEI.
Tijdens 3 lessen van 1 uur gaan de kinderen een houten letterbakhuisje (30 x 22cm) om toveren tot een mooi kijkkastje.
In les 1 en les 2 gaan we aan de slag met stof, papier, lijm en een schaar. In les 2 en les 3 kleien we met de foamklei leuke figuurtjes / diertjes.

Activiteit: Kijkkastje maken.
Deelnemers: maximaal 8 kinderen uit de groepen 4 t/m 8

Wanneer: donderdag 30 oktober les 1 van 15.00 tot 16.00 uur
donderdag 6 november les 2 van 15.00 tot 16.00 uur
donderdag 13 november les 3 van 15.00 tot 16.00 uur
Waar: in het overblijflokaal
Kosten: € 17,50 voor 3 lessen; incl. alle materialen, iets lekkers + drinken

Aanmelden:
Aanmelden kan tot uiterlijk donderdag 16 oktober a.s. door een mail* te sturen naar: info@workshops4kids.nl

* Je krijgt dan een mail met informatie omtrent de betaling en of er nog plek is voor deze workshop. Doe je mee aan deze super leuke workshop?!

Vriendelijke en creatieve groetjes,

Petra de Jong Anita Rademaker
cultuurcoach O2A5/Giessenlanden docente Workshops 4 Kids
06 311 57090

Jongerenadviseur Gemeente Giessenlanden

Deanne Raes werkt sinds mei 2013 als jongerenadviseur in de gemeente Giessenlanden. Ze is in dienst bij Stichting Welzijn en binnenkort werkt ze vanuit woonzorgcomplex “De zes molens” in Hoornaar. Deanne informeert, adviseert en helpt als er vragen zijn van gongeren of hun omgeving. Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn bijvoorbeeld: de buurt, gezondheid, geld, onderwijs, seksualiteit, thuissituatie, verslaving, vrije tijd, werken en wonen.
Zij is regelmatig in de verschillende dorpen van gemeente Giessenlanden te vinden. Dan kan zij vragen meteen beantwoorden of op afspraak op een in overleg gekozen plek.
Deanne vertelt hierover: “Ik ben een professional die de weg weet binnen de jeugdhulp en hulpverlening. En ondanks alle veranderingen blijft één ding hetzelfde, datgene waarvoor we het allemaal doen. De juiste hulp bieden daar waar het nodig is! Jongeren, ouders, buurtbewoners en scholen kunnen altijd contact met me opnemen. Vrijblijvend zonder kosten of doorverwijzing. Als ik niet direct hulp kan bieden, kan ik altijd meedenken, luisteren of de weg wijzen naar de juiste plek. Ouders vertellen me vaak dat ons gesprek ze aan het denken hebben gezet en dat ze daar echt iets aan hadden.”
Deanne is te bereiken via tel: 0345-637363 Mobiel 06-51318279. E-mail: draes@stichtingwelzijn.nu Facebook: jongerenadviseur Giessenlanden Internet: www.stichtingwelzijn.nu

Website

Onder “Foto’s” treft u een album van de schoolreis van groep 3 t/m 7 en van de Kinderboekenweek. Ook is er een fotoalbum van de excursie van groep 7 naar Beeld en Geluid en een fotoalbum van het werken in groep 1 over Barbapapa.


Data om te onthouden

1 t/m 12 oktober kinderboekenweek
15 oktober juf Marja jarig
20 oktober t/m 24 oktober herfstvakantie

Groeten,
Inge Ros